Kidőlt fa: nem lehetett előre látni

A városi faállomány gondozását közszolgáltatási szerződés alapján a Városgondozás Eger Kft. végzi. A cég feladatkörébe tartozik a rendszeres szemle, a fák állapotának vizsgálata és a lehetséges veszélyhelyzet felderítése is. Ez a vizsgálat szemrevételezés alapján, valamint szükség esetén speciális favizsgáló műszer használatával történik, utóbbi esetben feltárható a fa törzsén, vagy ágain előforduló rejtett üreg, korhadás, vagy repedés is.

A szerda délelőtt folyamán gyökerestől kidőlt Egerben, a Kossuth Lajos utcában egy nyugati ostorfa (Celtis occidentalis). Szerencsére nem sérült meg senki, de négy személygépkocsiban kár keletkezett. Az önkormányzat vizsgálja a kártérítési kötelezettségét, felelősségét, valamint annak érdekében, hogy még egyszer ne alakuljon ki ilyen váratlan és veszélyes helyzet, a Polgármesteri Hivatal külön felkérte a Városgondozás Eger Kft-t a teljes fasor állapotának műszeres felmérésére.

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.
Az utólagos vizsgálat megállapította, hogy a fának viszonylag kisméretű gyökérzete volt, az út és a parkolók felöli oldalon hiányoztak a támasztó gyökerek. A fa kidőlését azt okozhatta, hogy a meglévő támasztékai nem tudták megtartani a nagy lombkoronát, melynek súlya a nagyobb mennyiségű lehullott csapadék miatt megnövekedett.

Címke: , , ,