Fiatalok a rendőrökkel

A megyeszékhely turisztikai jelentőségének megóvása érdekében a Heves Megyei Rendőr- főkapitányság újraindította egy korábbi projektjét, a Tourist Police-t, melyet önkéntes diákok illetve fiatalok közbevonásával képzelnek el. Az ötlet, miszerint önkéntes munkára igény lehet újra, az egyik egri középiskolától származik egy nemsokára bevezetésre kerülő jogszabály miatt, miszerint csak az a diák kaphat érettségi bizonyítványt, aki végzett önkéntes munkát.

A program lényege, amelyet Dr. Petrovics András ismertetett , egy kulturált turista szolgálat, melyben a fiatalok két rendőr kíséretében járnák a várost, a fontosabb turistalátványosságokat,  rendezvényekre látogatnának el, ahol a helyzettől függően akár útbaigazítással is szolgálnának, kisegítve a szolgálatban lévő rendőröket. A heti maximum négy munkanapot  4,5 órásra tervezik, melyre várják a kommunikatív, nyelvismerettel rendelkező, 16-18 éves  fiatalok jelentkezését.

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.
Az alsó kormeghatározásnál fontos szempont volt az, hogy a diákok esetleg kemény rendőri intézkedésekbe kerülhetnek, illetve egy 2005-ben megszületett törvény, miszerint 16 éven felülieket reggel 6 és este 8 óra között lehet foglalkoztatni.  Eddig összesen  10 fő jelentkezett, ami a rendőrkapitány szerint a program újszerűsége miatt már most pozitív visszajelzés számukra. A Rendőrség rugalmasan áll a fiatalok terveihez, semmiféle hátrányos szerződésre nem kötelezik az önkénteseket. A program július 1-től augusztus 31-ig él, amelynek a végén a fiatalok igazolást kapnak önkéntességükről.

Címke: , , ,