• Eger
  • Heves Megye
  • Magunkról
  • Eladó fa- és fémipari gépek, szerszámok
  • Impresszum
  • Adatkezelési tájékoztató

Agria Tv Bt. – A hírügynökség

Daily Archives: 2016. szeptember 1. csütörtök

Birkákat téptek szét a farkasok a Bükkben

Posted on 2016. szeptember 1. csütörtök by agria

20160901_15194410-12 birkát és kecskét téptek szét az elmúlt éjjel farkasok Egercsehi közelében.

Az állatokra felügyelő juhász elmondta: éjszaka azt vette észre, hogy a karámban nyugtalanok lettek a juhok. A juhok áttörték a kerítéssel védett helyüket, és a közeli dombok felé futottak. Ő a sötétben nem tudott utánuk eredni. Később 2 farkast látott, amelyek az elkapott birkákat marcangolták.

Világosban derült ki, hogy tíznél is több állat vált áldozattá. Ezeket szétszóródva a környék dombjain erdeiben találták meg: néhányat úgy, hogy a fölöttük köröző dögevő madarakat követték.

Jelenleg a kár felmérése zajlik.

A Bükki Nemzeti Park munkatársai szerint a nyomok alapján 95%-os a valószínűsége, hogy farkasok támadtak a nyájra. Éjszakára speciális éjjellátó kamerákat helyeznek el a környéken, hogy megfigyeljék az a vadakat.

A farkas védett állat, így kilőni nem lehet őket.

Köszönjük a HEOL segítségét.

RTL.hu

No Description

 

Posted in Belföld, Gazdaság | Tags: áldozat, Egercsehi, farkas, juh, kecske | 1 Comment |

Egri Hegyközség: kezdődik a szüret

Posted on 2016. szeptember 1. csütörtök by agria

egri-borvidek-emblemaEger Város Hegyközsége az Egri Hegyközség területén termelt

Chasselas, Cserszegi Fűszeres, Ezerfürtű, Gyöngyrizling, Irsai Olivér, Mátrai muskotály, Mézes, Ottonel muskotály, Sárga muskotály, Zefír, Zengő, Zenit,
valamint a Turán és Menoire

szőlőfajták szüretének kezdeti időpontját legkorábban
2016. szeptember 3-ában határozza meg.

Tájékoztatjuk a Tisztelt szőlőtermelőket, hogy az Egri Védett Eredetű borok Termékleírása alapján az OEM Eger Classicus minőségi kategóriához:
Chasselas, Cserszegi Fűszeres, Ezerfürtű, Irsai Olivér, Mátrai muskotály, Ottonel muskotály, Sárga muskotály fajták esetében minimálisan 16Mm°;
Gyöngyrizling, Mézes, Zefír, Zengő, Zenit és Turán fajták esetében minimálisan 17Mm°;
Menoire fajta esetében minimálisan 19Mm° mustcukorfok szükséges.
A maximális hozam: 100 hl/ha, illetve 13,6 t/ha; Gépi szüret esetén:13,1 t/ha minden szőlőfajta esetében.
Az OEM Eger Superior és Grand Superior minőségi kategóriához minden szőlőfajta esetében 20Mm° mustcukorfok szükséges.
A maximális hozam Superior kategóriánál: 60 hl/ha, illetve 8,1 t/ha; Gépi szüret esetén:7,8 t/ha minden szőlőfajtánál;
Grand Superior kategória: 35 hl/ha, illetve 6 t/ha; Gépi szüret esetén:5,6 t/ha minden szőlőfajta esetében.
Az időjárási és növény-egészségügyi helyzetre tekintettel a hegyközségi tag – írásban benyújtott – kérésére helyszíni szemlét követő egyedi szüreti kezdési időpontra indokolt esetben a hegyközség engedélyt adhat.
A szüret kezdési időpontjának meghirdetése megadja a lehetőségét annak, hogy minden szőlőtermelő és felvásárló eldöntse, hogy ettől az időponttól kezdve mikor szüretel.
A meghirdetett szüreti időpont előtti szüret esetén a Hegyszabályzat ellen vétőt pénzbírsággal sújthatjuk és az „egri” termőhelyre utaló termékmegjelöléstől eltilthatjuk.
A Védett Eredetű Egri Classicus, Egri Superior és Grand Superior szőlőalapanyag szüret kezdési időpontját fajtánként a Hegyközség a szokásos módon előre meghirdeti és ez a termelőkre, felvásárlókra kötelező. A szüret előtt két nappal írásban (3300 Eger, Deák F. út 51. Tel/fax: 36-411-943, E-mail: egrihegykozseg@gmail.com) kérni kell az eredetvédelmi minősítéshez szükséges helyszíni minősítést, amelyet vagy a szőlőtáblán vagy a feldolgozási helyen végez el a Hegyközség. A Szőlőszármazási bizonyítványt a hegyközségnek, a szőlőt feldolgozó borászati üzemnek és a szőlőtermelőnek 5 évig meg kell őriznie!
A termékleírások és a szüreti nyomtatványaink megtekinthetők a www.egrihegykozseg.hu oldalon, vagy a Hegyközség irodájában. Telefon/fax: 36/411-943 E-mail: egrihegykozseg@gmail.com
Ügyfélfogadás ideje szüret idején: H-CS: 8.00-16.00 óráig, P: 8.00-14.00 óráig

Eger, 2016. augusztus 30.
Tarsoly József sk.
Eger Város Hegybírója

Tisztelt Hegyközségi Tag!

A 2016/2017 borpiaci évben az Egri borvidéken az alábbi termékleírások alkalmazhatóak:
— Egri OEM = Oltalom alatt álló eredet-megjelölésű bor (korábbi minőségi bor kategória)
— Felső-magyarországi OFJ = Földrajzi jelzéssel ellátott bor (korábbi tájbor kategória)
A termékleírások és a szüreti nyomtatványaink megtekinthetők a www.egrihegykozseg.hu oldalon, vagy a Hegyközség irodájában.

A 127/2009 (IX.29.) FVM rendelet a szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok kiadásának rendjéről, továbbá a borászati termékek előállításáról, forgalomba hozataláról és jelöléséről szóló jogszabály alapján.
A „Szőlőszármazási bizonyítvány Kérelem 2016.” nyomtatvány kiadását a gazdasági aktaszámmal rendelkező, ültetvény használójaként nyilvántartott természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet kérheti a szüret megkezdése előtt a Hegyközség által szőlő fajtánként meghatározott szüretkezdési időpontot követően, helyrajzi számonként 1 példányban.

A szőlő származási bizonyítvány iránti kérelmeket a szüret befejezését követő legkésőbb november 30-ig kell benyújtani a hegyközséghez. Kivételesen november 30. utáni szüret esetén a kérelmet a szüret befejezését követő 8 napon belül kell benyújtani.
Felvásárló felé történő értékesítés esetén a „Szőlő Származási Bizonyítvány Kérelmet” a termelő átadja a felvásárlónak, aki a felvásárolt mennyiséget, minőséget kitöltve, mázsajeggyel, felvásárlási jeggyel vagy átvételi elismervénnyel kiegészítve, aláírásával igazolva a feldolgozást követően legkésőbb november 30-ig visszaadja a hegyközségnek. E bizonylat alapján a felvásárló 3 példányban megkapja a Szőlő Származási Bizonyítványt, melynek hologramos példánya a Borszármazási bizonyítvány alapbizonylata, a második példány szintén a feldolgozóé melyet a pincekönyvhöz kell csatolni, a harmadik példányt pedig a termelő veszi át a felvásárlótól, az Európai Uniós tagországba történő értékesítés esetén is!
Saját feldolgozás esetén a termelő a Szőlő Származási Bizonyítvány Kérelmet kitöltve (mustfok, mennyiség, nyilatkozat a saját feldolgozásról) érvényesítteti a hegybíróval a feldolgozást követően, legkésőbb november 30-ig. E bizonylat alapján a termelő 2 példányban megkapja a Szőlő Származási Bizonyítványt, melynek eredeti hologramos példánya a Borszármazási bizonyítvány alapbizonylata, második példánya pedig a pincekönyvhöz csatolandó.
A külön jogszabály szerinti – saját szőlőből a termelő által előállított 10 Hl – adómentes bor igazolásához szükséges szőlő származási bizonyítványnak csak a második példányát lehet kiadni, az első példány a hegyközségnél marad. Kérjük, hogy az adómentes bort előállítók (10 hl alatti bor előállítók) a szőlőszármazási kérelemre, jól láthatóan írják rá: „adómentes bor előállítás”. A második példány az adómentes bor előállítására felhasznált szőlő igazolására is szolgál.

A Védett Eredetű Egri Classicus, a Védett Eredetű Egri Superior és Grand Superior szőlőalapanyag szüret kezdési időpontját fajtánként a Hegyközség a szokásos módon előre meghirdeti és ez a termelőkre, felvásárlókra kötelező. A szüret előtt két nappal írásban (3300 Eger, Deák F. út 51. Tel/fax: 36-411-943, E-mail:egrihegykozseg@gmail.com) kérni kell az eredetvédelmi minősítéshez (Védett eredetű Egri Classicus, Egri Superior és Egri Grand Superior kategóriához) szükséges helyszíni minősítést, amelyet vagy a szőlőtáblán vagy a feldolgozási helyen végez el a Hegyközség. Ettől eltérés – a hegyközséghez benyújtott – írásos kérelem alapján must sűrítmény, és pezsgőalapbor készítés esetén illetve rendkívüli vagy indokolt esetben engedélyezhető. A fajtára meghatározott szüreti időpont előtti szüret esetén a tulajdonos, bérlő, felvásárló pénzbírsággal sújtható 50.000 – 500.000,– Ft-ig és a termőhelyre utaló termékjelöléstől – “egri”- eltiltható. (Egri Hegyszabályzat V/2.) A Szőlőszármazási bizonyítványt a hegyközségnek, a szőlőt feldolgozó borászati üzemnek és a szőlőtermelőnek 5 évig meg kell őriznie!

A felvásárlók és termelők hathatós együttműködése szükséges elsősorban a korai fehér fajták szüreti átvételi időpontjának meghatározásában. Kérjük a Hegyközség által meghirdetett szüret kezdési időpontok fajtánkénti betartását! Eredetvédett Egri Klasszikus, Superior és Grand Superior minőségű Szőlő Származási Bizonyítvány csak a szüret előtt kért előzetes helyszíni szemle jegyzőkönyv esetén adható ki!

Felhívjuk a szőlőtermelők figyelmét, hogy az Egri hegyközség területén Egri OEM bor kizárólag az Egri OEM borok Termékleírásában rögzített fajtájú és minőségű szőlőből készíthető, melyek a következők:

ENGEDÉLYEZETT SZŐLŐFAJTÁK
a szőlő minimális cukortartalma (természetes alkoholtartalom) és a maximális hektáronkénti hozam:

Classicus borok: Bikavér, Muskotály, Siller, Rozé, Fehér, Csillag, Vörös kategória:
16° MM (9,83 %vol): Cserszegi Fűszeres, Ezerfürtű, Chasselas, Irsai Olivér, Mátrai muskotály, Ottonel muskotály, Sárga muskotály
17° MM (10.57% vol): Furmint, Gyöngyrizling, Hárslevelű, Juhfark, Kerner, Királyleányka, Leányka, Mézes, Olaszrizling, Rizlingszilváni, Zöldszilváni, Zöldveltelíni; illetve Bíborkadarka, Blauer portugieser, Blauburger, Kadarka, Kármin, Kékfrankos, Turán, Zweigelt
19° MM (12.06% vol): Chardonnay, Pinot blanc, Rajnai rizling, Sauvignon blanc, Szürkebarát, Tramini, Viognier, Zefír, Zenit, Zengő, illetve Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Menoire, Merlot, Pinot noir, Syrah
A maximális hozam: 100 hl/ha, illetve 13,6 t/ha; Gépi szüret esetén:13,1 t/ha minden szőlőfajta esetében.
Superior borok: Bikavér, Fehér, Csillag, Vörös, Késői szüretelésű bor kategória:
20° MM (12,83 %vol) minden szőlőfajta esetében;
A maximális hozam: 60 hl/ha, illetve 8,1 t/ha; Gépi szüret esetén:7,8 t/ha minden szőlőfajta esetében;
Grand Superior borok: Bikavér, Fehér, Csillag, Vörös kategória:
20° MM (12,83 %vol) minden szőlőfajta esetében;
A maximális hozam: 35 hl/ha, illetve 6 t/ha; Gépi szüret esetén:5,6 t/ha minden szőlőfajta esetében.

Kizárólag a Superior és a Grand Superior kategóriákban tüntethető fel a dűlőnév 95% eredetazonosság esetén, a borvidéki településnévvel együtt.

Az Egri Hegyközség területén feltüntethető Superior dűlőnevek:
Eger: Áfrika, Agárdi, Almagyar, Almár-völgy, Bajusz, Bajusz-völgy, Bánya-tető, Békési, Benke-lápa, Birka, Braun-völgy, Cigléd, Cinege, Déllés, Dobrányi, Donát, Érseki, Erzsébet-völgy, Fehér-hegy, Felső-galagonyás, Fertő, Gőzmalmos, Grőber, Grőber-völgy, Gyilkos, Hajdú-hegy, Hergyimó, Kerékkötő, Kis-Eged, Kis-galagonyás, Kis-Kocs, Kolompos, Kolompos-völgy, Kőlyuk-tető, Kőporos, Kutya-hegy, Losonci-völgy, Makjány, Marinka, Merengő, Mész-hegy, Mezey alsó, Mezey öreg, Nagy-Eged-dűlő, Nagy-Eged-hegy, Nagy-galagonyás, Nagy-Kocs, Nyerges, Nyúzó, Öreg-hegy, Pap-hegy, Pirittyó, Posta út, Rác-hegy, Rádé, Répás-tető, Rózsás, Sík-hegy, Steiner, Szarkás, Szépasszony-völgy, Szőlőcske, Szőlőske, Tiba, Tibrik, Tihamér, Tót-hegy, Új-fogás, Vécsey-völgy, Vidra, Vizes-hegy
Egerbakta: Dobos-lápa, Ivánka, Ivánkafő, Magyalos, Muki-lápa, Ortás, Pap-tag, Szőlő-tető, Töviskes, Zsebe-lápa
Felsőtárkány: Homok-hegy, Homok-lápa, Nyavalyás, Öreg-hegy, Tiba alja

Az Egri Hegyközség területén feltüntethető Grand Superior dűlőnevek:
Eger: Almagyar, Bajusz, Birka, Gőzmalmos, Grőber, Kis-Eged, Kőporos, Merengő, Mezei öreg, Nagy-Eged, Nagy-Eged hegy, Síkhegy, Tornyos
Egerbakta: Magyalos
Felsőtárkány: Tiba-alja
Felső-magyarországi OFJ szőlőalapanyag: Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyék, valamint Budapest-Rákosliget, Kerepes, Kisnémedi, Mogyoród, Őrbottyán, Szada, Vác, Vácegres, Vácrátót, Veresegyház települések területének a szőlő termőhelyi kataszter I. és II. osztályába sorolt határrészei

OFJ minőségű szőlő-, illetve bortípusok:
Muskotály, Siller, Rozé, Fehér fajtaborok és cuvée-k, illetve Vörös fajtaborok- és cuvée-k esetében a maximális hozam 120 Hl/ha seprős bor, illetve kézi szüret esetén 17,0 t/ha, gépi szüret esetén 16,0 t/ha szőlő lehet.

A bor származási bizonyítványának kiadását a hegybíró által nyilvántartott, gazdasági aktaszámmal rendelkező természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, kérelmezi a szüretet követő év január 10-ig a kérelemnek a hegybíróhoz történő benyújtásával. A hegybíró a szüretet követő év február 20-ig rögzíti a HEGYIR-ben a benyújtott kérelemben szereplő adatokat. A bor első származási bizonyítványára irányuló kérelemhez mellékelni kell a szőlő származási bizonyítvány első (biztonsági jellel ellátott) példányát, illetve a pincekönyvnek a kérelemben szereplő bortételre vonatkozó részének másolatát. A bor származási bizonyítvány iránti kérelemben a bor mennyiségét seprős újborban kell megadni.

A 2016. évben szüretelt szőlőkről „Bor Származási Bizonyítvány” 2017. február 20-ig adható ki térítésmentesen!
A Hegyközségi törvény 45/A. § (1) szerint: ”Aki a szőlő, must vagy bor származási bizonyítványát, vagy jogszabályban meghatározott, a hegybíró által kiadandó más igazolását nem a jogszabályban meghatározott határidőig kérelmezi, az okiratokat csak 5000-500 000 forintig terjedő mulasztási bírság megfizetésével kaphatja meg. A hegybíró a bírság kiszabása során figyelembe veszi a késedelem időtartamát, az ügyfél késedelembe esésének gyakoriságát, továbbá származási bizonyítvány esetén a kérelemben foglalt szőlő, illetve bor értékét.
(2) A bírság adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül. A beszedett bírság a hegyközséget illeti meg.”
A Bortörvény 51/A §-a szerint a hegybíró mulasztási bírságot szab ki az adatszolgáltatóra, amennyiben „ (1) ….a hegyközség felé előírt bejelentési vagy adatszolgáltatási kötelezettséget elmulasztották vagy az adatszolgáltatást hiányosan teljesítették. (2) A mulasztási bírság mértéke legfeljebb ötszázezer forint összeg erejéig terjedhet. (4) A hegybíró a bírság kiszabása során figyelembe veszi a szolgáltatandó adatok körét és a jogsértés gyakoriságát. A hegybíró által kiszabott mulasztási bírság a hegyközség bevétele.(5) A mulasztási bírság adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül.”

Az Egyszerűsített adóraktári engedélyesek bejelentési kötelezettségei:
Must természetes cukortartalmának kiegészítése (mustjavítás) a borászati évben első alkalommal történő végzését a 606/2009/EK bizottsági rendelet 12. cikk (1) és (2) bekezdés szerint kell bejelenteni, a művelet megkezdése előtt legalább 48 órával, írásban a művelet végrehajtási helye szerinti illetékes hegybírónak. Mustjavítást legfeljebb 12,5% vol. alkoholtartalomig (19,5 MM0) szabad végezni, a javítás mértéke nem haladhatja meg a 1,5 v/v% (alkoholfokban) mértékét.

A borászati termékek savtartalmának növelését és csökkentését a 606/2009/EK bizottsági rendelet 13. cikk (1) és (2) bekezdés szerint legkésőbb az adott borászati évben végrehajtott első művelet befejezését követő második napon írásban be kell nyújtani a művelet végrehajtási helye szerinti illetékes hegybírónak.

Melléktermék 70/2012(VII.16.) VM rendelet :
5. § (1) A borászati melléktermékek ellenőrzés melletti kivonását az adott szüretre vonatkozóan egy alkalommal, az első kivonás tényleges megkezdése előtt legalább 72 órával írásban be kell jelenteni a kivonás helye szerint területileg illetékes megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóság részére. Heves Megyei Kormányhivatal, Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály, Élelmiszerlánc-biztonsági, Minőség-ellenőrzési és felügyeleti Osztály címére postai úton (3300 Eger, Szövetkezet út 4.; 3301 Eger, Pf. 32.), személyesen, elektronikusan: heves_megye@oai.hu; vagy faxon: 36/515-746.

Kérünk mindenkit, aki eddig nem rendezte járulékát, nem pontos adatokkal szerepel a hegyközségi névjegyzékben sürgősen pótolja azt írásban! Járuléktartozás fennállása, illetve adatszolgáltatás elmaradása esetén nem áll módunkban semmilyen igazolás kiadása, szolgáltatás nyújtása!

Ügyfélfogadás a szüret idején: H-CS: 8-16 óráig, P: 8-14 óráig.
Telefon/fax: 36/411-943; E-mail: egrihegykozseg@gmail.com; Web: www.egrihegykozseg.hu

Posted in Belföld, Gazdaság | Tags: Eger, eredet, hegybíró, Hegyközség, szőlő, szüret |

Időjárás

YouTube

YouTube

Témák

autó baleset beteg busz bíróság család Eger egészség EKMK eső gyerek gyermek gyilkosság Gyöngyös halál Hatvan helikopter hideg ház hó időjárás iskola kutya kár Kékestető kés kórház M3 mentő motoros MSZP Mátra nyomozás program rablás rendőrség Salgótarján segítség sérült sérülés tűz tűzoltó veszély állatkert ügyészség

Hozzászólások

  • Sándorné Román - Középiskolákba felvételiztek a diákok
  • Nagy Péter - Szíven szúrta ismerősét a tinédzser
  • Kovács Dominik - Semmijük sem maradt, nincs hova menniük
  • Farkas Jánosné - Több vödör vizet öntöttek a lányokra
  • Szegedi Hanna - 8 éves kislány sérült meg a balesetben
  • Szegedi Hanna - 8 éves kislány sérült meg a balesetben
  • Besenyei József - Soha nem ütközött még a hős sofőr
  • Ernő - Álló autóba csapódott, szörnyethalt
2016. szeptember
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
« aug   okt »